СИСТЕМА УПРАВЛЫННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ (HACCP)

/Files/images/4-1.jpg

Впровадження системи НАССР

На виконання ст. 20, 21 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 №590 "Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)" із змінами, з метою забезпечення безпеки харчової продукції, продукції харчування та ефективного функціонування системи НАССР у закладі дошкільної освіти №116/1-о/д з 20.09.2019 року введено в дію простійно діючі процедури, засновані на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР).

Впровадження системи НАССР в закладі дошкільної освіти – є гарантом якості в організхації харчуванні. Впровадження цієї системи контролю– це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у малечі немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація закладу організовує роботу з розробки, впровадження і постійному підтримуванні принципів системи НАССР.

Що таке система НАССР і для чого її треба впроваджувати?

Впровадження системи НАССР в закладах дошкільної освіти (переглянути презентацію )

Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів:

  • В обов'язковому порядку контролюється сировина, що поставляється в ДНЗ для приготування їжі для дітей;
  • Існує можливість документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;
  • Здійснюється жорсткий контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни;
  • Своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення їдальні і кухні;
  • Особиста гігієна персоналу;
  • Правильне прибирання відходів і сміття;
  • Відсутність комах;
  • Продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;
  • Жорсткий контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів,

Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння.

/Files/images/117.jpg

Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.

Контроль, що реалізується в рамках створеної системи менеджменту, передбачає відпрацювання пакету документів і їх неухильного виконання.

Сюди входять:

  • Вимоги, яким повинні відповідати наявні в харчоблоці ДНЗ посуд, кухонний інвентар і обладнання;
  • Вимоги, які пред'являються до кулінарних виробів і харчових продуктів на етапах споживання, приготування, зберігання;
  • Вимоги, які регламентують безпеку на етапах приготування їжі (за видами харчової продукції);

Перелік ККТ (критичних контрольних точок) на етапах виготовлення харчової продукції:

  • Придбання харчової сировини;
  • Контролю упаковки, в якій знадходять продукти;
  • Порядок контролю ККТ на етапі приготування їжі;
  • Алгоритм дії посадової особи при виявленні відхилень фактичних параметрів від встановлених.
Кол-во просмотров: 273

Комментарии

Для того, чтобы оставить комментарий на сайте, залогиньтесь или зарегистрируйтесь, пожалуйста.